تحقیق اهواز

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 7 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏اهواز
‏از ویکی‏‌‏پدیا، دانشنامه‏ٔ‏ آزاد.
‏پرش به: ‏ناوبری‏, ‏جستجو
‏منظره‏ٔ‏ ‏پل سفید‏، قدیمی‏‌‏ترین پل دایر روی رود ‏کارون‏ در اهواز، زمستان ۸۴
‏اَهواز‏ مرکز استان ‏خوزستان‏ و ششمین شهر بزرگ ‏ایران‏ از نظر جمعیت است. شهر اهواز از نظر جغرافیایی در ۲۱ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۴۰ دقیقه طول شرقی قرار گرفته‏‌‏است و در بخش جلگه‏‌‏ای به ارتفاع ۱۸ متر از سطح دریا واقع می‏‌‏باشد. مساحت شهر اهواز ۲۰۴۷۷ هکتار است که فقط ۶۹۲۳ هکتار آن در بافت شهری قرار گرفته‏‌‏است طبق آمار رسمی دولت ایران در سال ۱۳۷۵ خورشیدی جمعیت شهر اهواز ۸۵۴۹۱۶ نفر است. ‏[1]
‏رودخانه‏ٔ‏ ‏کارون‏، بلندترین و پرآب‏‌‏ترین رود ایران اهواز را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده. اهواز یکی از مهم‏‌‏ترین مراکز صنعتی ایران است و همین امر سبب شده که مهاجران بسیاری را در خود بپذیرد. شهرهای اطراف اهواز عبارت‏‌‏اند از: شهرهای تاریخی ‏شوشتر‏ و ‏شوش‏ در سمت شمال، ‏رامهرمز‏ در شرق، ‏ماهشهر‏، ‏شادگان‏ و ‏خرمشهر‏ در جنوب و دشت آزادگان در سمت غرب.
‏فهرست مندرجات
[‏مخفی شود]
‏۱ ‏تاریخ اهواز
‏۱.۱ ‏پیش از اسلام
‏۱.۲ ‏دوران اسلامی
‏۱.۳ ‏اهواز امروز
‏۲ ‏پل‌های اهواز
‏۳ ‏چهره‌های سرشناس اهوازی
‏۴ ‏جستارهای وابسته
‏۵ ‏منابع
‏۶ ‏پیوندها
‏۷ ‏منبع
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏تاریخ اهواز
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏پیش از اسلام
‏در زمان عیلامیها در حدود شهر کنونی اهواز شهری بنام اوکسین قرار داشته‏‌‏است اوکسین احتمالاً تلفظ یونانی اوز یا هوز است مراد از آن همان خوزستان است. در زمان هخامنشیان هووج یا خوجستان یا همان هوجستان خوانده می‏‌‏شود و داریوش کبیر در کتیبه بیستون خوزستان را به همین نام هووج نام برده‏‌‏است. خوز به معنی ‏نیشکر‏ و خوزستان به ‏زبان ایلامی‏ شکرستان است. در زمان اردوان چهارم از سلسله اشکانی اهواز مدتی پایتخت بوده‏‌‏است. در جنگ ‏اردشیر بابکان‏ و اردوان پنجم که در ‏رامهرمز‏ صورت گرفت و اردشیر بر اردوان غلبه کرد اهواز صدمات بسیاری دید. اردشیر بابکان موسس دودمان ‏ساسانیان‏ در محل قدیمی شهر اهواز دو شهر بنا نهاد که در یکی از آنها بازاریان سکونت داشتند و در دیگری بزرگان و اشراف. در زمان ساسانیان بویژه در زمان اردشیر بابکان و پسرش شاپور اول بر روی کارون در حدود اهواز سدهای زیادی ساخته شد از جمله سد اهواز یا بند اهواز که به سد ‏خداآفرید‏ هم معروف بود و توسط اردشیر بابکان ساخته شد. کانالهای آبیاری و نهرهای مختلف که از سد مذکور منشعب شده بود باعث آبیاری کشتزارها و نخلستانها و در نهایت سرسبزی و خرمی اهواز شده بود مثل نهر ‏شاهجرد‏ که در بالای سد اهواز از کارون جدا می‏‌‏شد و از داخل بخش قدیمی شهر عبور می‏‌‏کرد و آن را به دو بخش تقسیم می‏‌‏کرد: بخشی که بین نهر شاهجرد و رود ‏مسرقان‏ (گرگر) بود که اصل شهر اهواز و در واقع هسته اولیه و بافت قدیمی شهر و در حدود کوهپایه واقع شده بود. حدود محله کارون کنونی اهواز و منبع آب و بازار و مسجد جامع شهر آنجا بود لذا آن را مدینه یا شهر می‏‌‏گفتند و در قسمت شرق نهر شاهجرد بود و قسمت دیگر به نام الجزیره یا جزیره که بین شاهجرد و کارون اصلی واقع شده بود نامیده می‏‌‏شد و در واقع بخش غربی اهواز قدیم بود (حدود بخش مرکزی و کنونی شهر مثل باغ شیخ و نادری و ۳۰ متری و باغ معین و خیابان۲۴ متری) آثار نهر شاهجرد هم اکنون در محله اهواز قدیم کنونی بین خزعلیه (خرم کوشک) و اهواز وجود دارد .
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏دوران اسلامی
‏در وقایع اسلامی اهواز بدست ‏ابوموسی اشعری‏ والی ‏بصره‏ به فرمان ‏عمر بن الخطاب‏ در سال ۱۷ هجری قمری فتح شد. در اثر این حمله بخش اشرافی‏‌‏نشین شهر که به هرمز اردشیر موسوم بود به کلی ویران شد ولی بخش بازاری آن باقی ماند و این بخش همان اوز یا هوز است که در قرن اول هجری به نام اولیه اهواز خوانده می‏‌‏شد.
‏در زمان ‏بوییان‏ اهواز به تصرف آنان درآمد و تحت حکومت آل بویه قرار گرفت. در سده ۴ هجری ‏عضدالدوله دیلمی‏ (فنا خسرو) اقدام به مرمت و آبادانی اهواز کرد و شبکه‏‌‏های آبیاری را مرمت کرد و پل معروف هنوان اهواز را از نو ساخت. اهواز در این دوره به حدی آباد و حاصلخیز شد که ‏مقدسی‏ آن را انباره بصره گفته‏‌‏است محله شرقی اهواز در این دوره بنا و با پلی جزیره‏‌‏ای که در میان کارون به نام دجیل قرار داشت به محله ناصری بعدی وصل شد.
‏یاقوت حموی و ‏حمزه اصفهانی‏ و مقدسی گویند: ‏«‏اهواز قدیم به وسیله نهر شاهجرد به دو محله بزرگ تقسیم شده بود محله غربی که بین رودخانه و نهر شاهجرد واقع و جزیره خوانده می‏‌‏شد و محله شرقی که در پای کوه و بازار و مسجد جامع در آن بنا شده بودند و به اصطلاح شهر یا مدینه خوانده می‏‌‏شد. شهر شاهجرد در بالای سد اهواز از کارون جدا و روی به‏‌‏طرف شکاره کنونی می‏‌‏رفت. لفظ اوباره که اکنون محلی است در اهواز در جنوب خیابان ۳۰ متری به معنی آب باره و محل عبور آب است که یادآور همان نهرهای شاهجرد و غیره‏‌‏است .‏»
‏ابن منشاد می‏‌‏نویسد: ‏«‏اهواز شهر بزرگی است، مردمش زرتشتی و مسلمان و انبار کالاها و فرآورده‏‌‏های خوزستان شکر، بافته‏‌‏های پشمی، جامه‏‌‏های دیبا، پارچه‏‌‏های کنفی و دیگر محصولات را از همه شهرهای ایران به اهواز می‏‌‏آورند و از این شهر و به وسیله کشتی از راه خلیج فارس به هندوستان و چین و از راه بصره و عراق و اصفهان به سایر کشورهای جهان حمل می‏‌‏کنند. بازرگانان و سوداگران و بیگانگان در این شهر سود بسیار می‏‌‏برند. نام اهواز با کالاهای شکر و پارچه، در همه جهان مشهور و به بزرگی موصوف بود و به همین جهت عرب‏‌‏ها این شهر را ‏«‏سوق‏‌‏الاهواز‏»‏ نامیده‏‌‏اند.‏»
‏از قرن ششم هجری قمری به بعد به علت خراب شدن ‏سد شادروان‏ و همچنین جنگل‏‌‏ها و اغتشاشات داخلی و بروز بیماری‏‌‏های ‏وبا‏ و ‏طاعون‏، اهواز رو به خرابی رفت تا آن که در سال هزار و سیصد هجری قمری هم‏‌‏زمان با حفر کانال سوئز و توجه اروپائیان رونق تازه‏‌‏ای گرفت. ‏ناصرالدین شاه قاجار‏ هم از این فرصت برای گسترش کشتیرانی بر روی رود کارون استفاده کرد و توسط والی خوزستان در کنار اهواز قدیم بندرگاهی به نام ‏«‏بندر ناصری‏»‏ احداث کرد. در پی احداث این بندر نام اهواز به ‏«‏ناصریه‏»‏ تبدیل شد ولی در دوره پهلوی به نام قدیمی ‏«‏اهواز‏»‏ خوانده شد.
‏کشتیرانی در خوزستان از طریق رود ‏کارون‏ صورت می‏‌‏گرفته و ناچاراً دو بخش بوده‏‌‏است. در شاخه کارون شمالی از ‏شوشتر‏ تا اهواز و در شاخه جنوبی از اهواز تا ‏خلیج فارس‏ کشتیرانی می‏‌‏شده. و به این دلیل بوده‏‌‏است که در مسیر کارون در محل کنونی اهواز صخره‏‌‏ای بزرگ است که عبور کشتی از آن ناممکن است و کشتی‏‌‏هایی که از ‏شوشتر‏ می‏‌‏آمده‏‌‏اند در محل اهواز بارها را به کشتی دیگری در سمت دیگر صخره منتقل می‏‌‏کرده‏‌‏اند. این کار باعث بوجود آمدن انبارها و کاروانسراهای بسیاری در اهواز شد و یکی از دلایل رونق تجارت در اهواز هم همین امر بوده‏‌‏است. در ‏شوشتر‏ اسنادی به دست آمده که حاکی از تجارت دریایی با دورترین بنادر دنیا است و این امر جز با وجود بندری در کنار صخره‏ٔ‏ پیش گفته برای تخلیه و بارگیری مجدد میسر نمی‏‌‏شده‏‌‏است.
‏به نوشته‏ٔ‏ ‏کسروی‏ اهواز نوین پس از اعطای اجازه ناصرالدین شاه به خارجیان برای کشتیرانی در قسمت جنوبی کارون رونق دوباره یافت زیرا وجود رشته سنگی در محل کنونی ‏پل هفتم‏ مانع از ادامه مسیر کشتی‏‌‏ها به قسمت‏‌‏های بالا دست کارون می‏‌‏شد وکشتی‏‌‏ها ناچار بودند بار خود را در این سوی صخره تخلیه کنند وسپس به کشتی‏‌‏هایی که در آن سوی صخره بود منتقل کنند. کم کم ساختمانها و تأسیساتی در این قسمت بوجود آمد و رونق آن هر روز بیشتر می‏‌‏شد. قسمت شرقی شهر ابتدا شکل گرفت و محله‏ٔ‏ ‏عامری‏ و ‏خیابان ۲۴ متری‏ تقریباً اولین قسمت‏‌‏های اهواز جدید بودند.
‏درگیری‏‌‏های مختلف دوران ‏مشروطیت‏ و وضع اسف بار ایجاد شده در دوران ‏قاجاریه‏ در ‏شوشتر‏ و شیوع ‏طاعون‏ مهلک در آخرین سالهای قرن ۱۳ شمسی، همچنین برچیده شدن کشتیرانی در کارون شمالی از یک سو و رونق اقتصادی اهواز از سوی دیگر باعث شد تا مرکزیت ‏خوزستان‏ در آغاز حکومت پهلوی از ‏شوشتر‏ به اهواز منتقل شود.
‏برخی از نشیمن داشتن سه قبیله عرب‏ ‏بنی حنظل‏ و ‏بکر ابن وائل‏ و بنی العم قبل از فتح عربی - اسلامی در منطقه اهواز خبر می‏‌‏دهند که بمرور زمان در دیگر قبایل قدرتمندترعرب ذوب شدند. ایشان در این باره به کتاب ‏تاریخ پانصد ساله‏ اثر ‏احمد کسروی‏ ارجاع می‏‌‏دهند.
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏اهواز امروز
‏اهواز امروز شهری بزرگ و پهناور است که در دو سوی رود پر آب کارون واقع شده‏‌‏است. در قسمت غربی شهر محلات مسکونی پر جمعیتی مانند کمپلو، گلستان، کیانپارس، خشایار و... قرار دارد امانیه و فلکه ساعت هسته‏ٔ‏ مرکزی قسمت غربی را تشکیل می‏‌‏دهند. قسمت شرقی شهر بیشتر بازار و مراکز اقتصادی شهر را در خود جای داده. خیابان‏‌‏های نادری (سلمان فارسی) و امام (پهلوی سابق) و ۳۰ متری (شریعتی) و ۲۴ متری (آزادگان) مرکز قسمت شرقی شهر هستند. پروژه های بزرگی در اهواز در حال احداث می باشد که با افتتاح آنها چهره شهر و وضعیت حمل و نقل شهری اهواز دگرگون خواهد شد.مهمترین این پروژه ها اتوبان کمربندی اهواز، ‏پل هشتم‏ کارون و
‏مترو اهواز‏ می باشند. تیمهای فوتبال ‏فولاد خوزستان‏ و ‏استقلال اهواز‏ از جمله تیمهای مطرح در صحنه‏ٔ‏ فوتبال معاصر هستند. اهواز علاوه بر مراکز صنعتی و نقش تجاری آن در منطقه، به خاطر وجود چند دانشگاه در آن شهرت دارد.
‏دانشگاه شهید چمران‏ ‏[2]‏
‏دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور‏ ‏[3]‏
‏دانشگاه صنعت نفت‏
‏موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان
‏دانشکده‏ٔ‏ صنعت آب و برق خوزستان
‏شعبه‏‌‏های دانشگاه آزاد اسلامی
‏دانشگاه پیام نور اهواز
‏دانشگاه امام حسین (ع)
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏پل‏‌‏های اهواز
‏مهمترین جاذبه‏‌‏های گردشگری شهر اهواز پل‏‌‏های اهواز هستند. هم اکنون ۶ پل بر روی کارون در اهواز وجود دارد که از این میان ‏پل سفید‏ (پل اول) و ‏پل هفتم‏ به دلیل سبک خاص مهندسی و طراحی چشم انداز زیبایی به شهر داده‏‌‏اند. هفتمین پل اهواز بانام پل ششم یا پل فولاد تا پایان سال ۸۵ به بهره برداری خواهد رسید. همچنین در حال حاضر عملیات ساخت پل جدیدی به روی رودخانه‏ٔ‏ کارون در شهر اهواز در حال اجراست. این پل که بزرگترین پل کابلی ایران خواهد بود پیچ استادیوم را به خیابان زند در قسمت شرقی شهرمتصل می‏‌‏کند.
‏[‏ویرایش‏]‏ ‏چهره‏‌‏های سرشناس اهوازی
‏مهرانگیز کار‏، فعال حقوق بشر
‏عزت الله نگهبان‏، پدر باستانشناسی نوین ایران
‏حمید دباشی‏، روشنفکر ایرانی-امریکایی، نویسنده و منقد ادبی فرهنگی
‏کیانوش عیاری‏، کارگردان
‏سیاوش عیاری‏، مهندس و مخترع ، بانی اولین تولیدی الکترونیک در اهواز
‏ریتا اصغرپور‏، نویسنده
‏احمد محمود‏، نویسنده
‏شهریار خاتم‏، گروه موسیقی خاک
‏سیاوش قمیشی‏، خواننده و آهنگ ساز
‏پتریک موناهان‏، کمدین ایرانی-اسکاتلندی
‏پرویز آبنار‏، صدابردار پیشکسوت سینما
‏محمدرضا اسکندری‏، وزیر کنونی جهاد کشاورزی
‏علی شمخانی‏، وزیر سابق دفاع
‏حسین کعبی‏، فوتبالیست تیم ملی
‏رضا حسینی‏، نقاش
‏مصطفی مستور‏، نویسنده
‏میلاد زینالی‏، محقق
‏علي بن مهزيار اهوازي‏ دانشمند بزرگ اسلام و تشيع
‏سید صادق فاضلی‏ کارگردان برجسته تئاتر
‏محمد رضا آریانفر‏ نمایشنامه نویس
‏محمد ممبینی‏ از برترین دانشمندان بزرگ فیزیک دنیا ساکن آمریکا

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 3929 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 7

حجم فایل:44 کیلوبایت

 قیمت: 8,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل