تحقیق اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن 41 ص
دسته بندي :
دانش آموزی و دانشجویی »
دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 48 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 2
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 1
فصل اول
مقدمه:
در جهان، پديده هاي متعددي وجود دارد كه باعث مي شود اطراف خود را به تحليل برد. به عنوان مثال وقتي آب باران روي خاك ها جريان پيدا مي كند، نمك هاي سديم، كلسيم، منيزيم، كلر، سولفات، كربنات و تعدادي ديگر از عناصر در جريان آب وارد شده و به درون رودخانه ها، درياچه ها و سرانجام درياها و اقيانوس ها وارد مي شود. فرآيندهاي زمين شناسي نيز به حل شدن كند پوسته زمين و آزاد نمودن مقدار قابل ملاحظه اي از يون هاي سديم
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 2
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 1
، كلسيم، منيزيم، كلر، سولفور، كربنات ها وتركيبات غير آلي ديگر به داخل اقيانوس ها كمك نموده است. آب و نمكهاي حل شده براي رشد گياه ضروري مي باشند اما استفاده مجدد آب و ميزان تبخير بالاي آن در نواحي خشك و نيمه خشك باعث تجمع نمك شده كه به عنوان يك پديده عمومي شوري تلقي مي شود. شوري خاك به دليل جلوگيري از جذب آب و عناصر به درون گياه يكي از مهم ترين محدوديت هاي رشد گياهان زراعي محسوب مي شود و به عنوان مشكل بزرگ كشاورزي، بالاخص در كشاورزي آبي درمنابع گزارش شده است (7).
افزايش جمعيت جهان ايجاب مي كند كه مساحت بيشتري از زمين به امر خانه سازي و فعاليت هاي صنعتي تخصيص يابد و در اين شرايط، گسترش مزارع كشاورزي به زمين هاي واقع در حاشيه حاصلخيزي يعني مرزهاي نهايي زمين هاي قابل كشت، اجتناب ناپذير مي گردد، در چنين وضعيتي، مسموميت، شوري، دماهاي فوق العاده، آلودگي ها و آثار حاصل از دخالت هاي شيميايي استرس هايي هستند كه غالباً بروز ميكنند. همچنين تغيير محيط ها و اقليم ها كه از فعاليت هاي انسان نتيجه مي شوند، شرايط استرسي را كه گياهان بايد تحت آن شرايط رشد كرده و زنده بمانند پديدار و يا تشديد مي كنند.علم به اثرات استرس هاي گوناگون روي فيزيولوژي گياهان براي شناخت مكانيسم هاي مقاومت و بقاياي گياهان و انتخاب روش هاي اصلاح به منظور افزايش مقاومت گياهان در مقابل استرس ضرورت دارد (3).
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 3
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 1
شوري عامل مهم در تاريخ بشر و سيستم هاي كشاورزي بوده، كه بشر بر آنها تكيه داشته است. تمدن هاي بسياري در اثر عدم اعمال مديريت صحيح درامر آبياري و نتيجتا" دراثر تجمع نمك در سطح خاك، نابود شده اند. هر گاه بارندگي محدود باشد، نمك در خاكي كه گياهان درآن ريشه دوانيده اند، شسته نمي شود و بهنگام افزايش شوري ( نمك ) مقدار محصول كاهش مي يابد.
مناطق وسيعي از سطح زمين بدليل تحمل كم گياهان زراعي نسبت به نمك، و نبود اطلاعات كافي در مورد مكانيسم هاي تحمل دردسترس اصلاح كنندگان گياه در ارتباط با فزايندهاي گزينش، براي كشاورزي غير قابل استفاده مي باشند. در بعضي از مناطق مستعد براي كشاورزي در ارتباط با موضوع، دو ديدگاه وجود دارند كه مي توانند موردتوجه واقع شوند :
كوشش در پيداكردن راههاي موثر و كم هزينه در امر شيرين كردن آب درياها براي اهداف آبياري.
گزينش گياهان زراعي كه قادر به رشد و نمو در شرايط شديدا" شور باشند.
مقداري از زمينها با قابليت استفاده مجدد به دليل شور بودن در جايي قراردارند كه انرژي خورشيدي فراوان وجود دارد كه مي تواند بوسيله گياهان براي توليدمحصول بيشتر مورد استفاده قرار گيرد. از اين رو لازم است راههايي كه گياهان مي توانند شوري را تحمل كنند، بهتر دانسته شود تا از آنها استفاده بيشتري به عمل آيد، در شرايطي كه نياز به غذا و الياف با افزايش جمعيت ازدياد مي ياب
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 4
اثر شوري بر گياهان زراعي و راههاي مقابله با آن ÿ 1
د. در خاكهاي با مقدار نمك بالا، گياهان به دو صورت تحت استرس قرار مي گيرند، افزون بر استرس تحميل شده در اثر كاهش پتانسيل اسمزي در محيط ريشه كه نتيجه وجود مقدار بالا از مواد محلول است، ضمنا" يك اثر سمي از غلظت هاي بالا از يونها، ناشي مي شود. تعدادي از گياهان مكانيسم هايي را براي مقابله با اين گونه استرسها دارا مي باشند و عده ديگر از گياهان به صورت سازش يافته نسبت به آنها در مي آيند، ولي اكثر گياهان زراعي حساس هستند و نمي توانند در شرايط شوري بسيار حاد، زنده بمانند و درصورت زنده ماندن مقدار محصول اندكي خواهند داشت (3)
فصل دوم