دانلود مقاله عوامل موثر بر واکنش هاي شيميايي
دسته بندي :
مقاله »
مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..docx) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 7 صفحه
قسمتی از متن word (..docx) :
عوامل موثر بر واکنش هاي شيميايي (Main Parameters in Chemical Reactions)
عوامل متعددي وجود دارند که بر سرعت واکنش هاي شيميايي موثرند که مهمترين آنها به ترتيب اولويت عبارتند از :
دما ، غلظت مواد واکنش دهنده و محصولات ، فشار ، ماهيت ونوع مواد واکنش دهنده ، اندازه ي ذرات مواد واکنش دهنده و ميزان سطح تماس ، کاتاليزور ، بازدارنده ها (متوف کننده ها ) ، وجود حلال در محيط ، وجود عوامل خارجي نظير نور و ضربه .در ادامه به بررسي دقيق تر چند مورد از عوامل موثر بر سرعت واکنشهاي شيميايي خواهيم پرداخت.
1- دما (Temperature )
تجربه نشان داده است که سرعت کليه ي واکنشهاي شيميايي اعم از گرمازا و گرماگير با افزايش دما بالا مي رود ؛ به نحوي که معمولاً با افزايش دمايي در حدود ده درجه ي سانتيگراد سرعت واکنش دو برابر مي شود. اغلب واکنشهايي که در دماهاي کم داراي سرعت پاييني هستند، در دماهاي زياد سرعتي قابل توجه خواهند داشت . سرعت برخي از واکنشها در دماهاي زياد به حدي بالا مي رود که امکان کنترل آنها از دست مي رود و حتي ممکن است باروندي انفجاري همراه باشد. در دماهاي زياد ، مولکول هاي مواد واکنش دهنده به دليل برخورداري از انرژي جنبشي بيشتر ، داراي برخوردهاي زيادتري خواهند بود .در نتيجه آسانتر مي توانند انرژي فعالسازي را فراهم کنند و به کمپلکس فعال تبديل شوند .
تقليل زمان پخت غذا درديگ زودپز و فاسد شدن سريع مواد غذايي دردماي اطاق و محيط خارج از يخچال ، نشانه ي تأثير دما بر سرعت واکنشهاي شيميايي است .
2- نقش غلظت و فشار در سرعت واکنش هاي شيميايي (Concentration and Pressure)
به منظور جلوگيري از تداخل اثرات دما و غلظت بر واکنشهاي شيميايي ، مطالعه ي اثر غلظت بر سرعت واکنشهاي شيميايي در دماي ثابتي انجام مي شود . بر اساس شواهد تجربي ،سرعت اکثر واکنشها به غلظت مواد واکنش دهنده و نيز فشاري که تحت آن، اين مواد با يکديگرواکنش مي دهند ، بستگي دارد . اين وابستگي نيز به صورت مستقيم است ؛ بدين معنا که اگر غلظت مواد اوليه بيشتر شود ، بر سرعت واکنش نيز افزوده خواهد شد .
معمولاً در شروع هر واکنش شيميايي که غلظت مواد اوليه در آن قابل توجه است ، با توجه به برخوردهاي بيشتر مولکولها ، سرعت واکنش
نيز بيشتر است؛ ولي با گذشت زمان و با کاهش غلظت مواد اوليه ، بتدريج از سرعت واکنش کاسته مي شود .
در اين سه ظرف آب اکسيژنه بر روي پتاسيم پرمنگنات ريخته مي شود . هرچه مقدار پرمنگنات بيشتر باشد ، گاز اکسيژن متصاعد شده نيز بيشتر است . ( از راست به چپ برشدت واکنش افزوده مي شود.)
در اغلب واکنش هاي شيميايي ، افزايش غلظت يا فشار محصولات موجب کاهش سرعت انجام واکنش مي گردد ؛ اما در برخي از واکنش هاي شيميايي ، خود محصولات مي توانند به عنوان کاتاليزور عمل نمايند . در اين صورت ، افزايش غلظت محصولات سبب افزايش سرعت واکنش مي شود. اين گونه واکنشها به «واکنشهاي خود کاتاليز » معروفند .
با توجه به تأثير غلظت و فشار برسرعت واکنش ، براي جلوگيري از کاهش سرعت واکنش ، بايد از کاهش غلظت يا فشارمواد واکنش دهنده جلوگيري نمود .بنابراين لازم است که به طورمداوم ، مواد واکنش دهنده را به محيط آزمايش اضافه کرد . علت اصلي زياد بودن سرعت درواکنشهاي رسوبي و يا واکنشهايي که در آنها گاز توليد مي شود ، خروج محصولات از محيط واکنش است .
3- نقش ماهيت و نوع مواد برسرعت واکنشهاي شيميايي
قطعات بسيار کوچک عناصري مانند مس ، نقره و آهن حتي در حضور شعله هم به کندي با اکسيژن واکنش مي دهند . اين در حالي است که قطعات بزرگ منيزيم به سرعت در هوا مي سوزند و گرد سفيد منيزيم اکسيد (MgO) را بر جاي مي گذارند