طرح بانك اطلاعات پروژه هاي تحقيقاتي و مدارك علمي آب با تأكيد
دسته بندي :
پروژه »
دانلود پروژه های آماده دانشجویی
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 7 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
طرح بانك اطلاعات پروژه هاي تحقيقاتي و مدارك علمي آب با تأكيد بر تهيه مدرك
فصلنامه اطلاع رساني. دوره 13 ، شماره 2 زمستان 1376
كليدواژه ها
… آب … بانك اطلاعاتي … منابع آب … طرحهاي تحقيقاتي … استاندارد
چكيده
هدف از اجراي اين طرح، جمع آوري و سازماندهي اطلاعات مربوط به پروژه هاي تحقيقاتي و مدارك علمي آب است. اطلاعات گردآوري شده به همراه چكيده آنها با استفاده از دستورالعمل US MARC BIBLIOGRAPHIC FORMAT 1995 به كاربرگه ها منتقل و پس از انجام كنترلهاي لازم به ماشين وارد شده است. تاكنون اطلاعات مربوط به 5000 مدرك (مقاله سمينار، گزارش تحقيقاتي، پايان نامه، مقاله مجله) وارد ماشين شده و بازيابي اطلاعات و مدارك توأماً امكانپذير است. مدارك به زبانهاي فارسي، انگليسي، فرانسه، آلماني و روسي، و توصيفگرها به دو زبان فارسي و انگليسي است.
در سال 1374 بنا به نياز وزارت نيرو به اين بانك اطلاعاتي، قرارداد همكاري چهار سال هاي بين اين وزارتخانه و مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران منعقد گرديد. در وزارت نيرو كليه امور پژوهشي آب زيرنظر شوراي تحقيقات آب انجام ميگيرد. در واقع اعضاي اين شورا براي تصويب طرحهاي تحقيقاتي مربوط به آب در وزارت نيرو، به يك بانك اطلاعاتي از مدارك تحقيقاتي كار شده در دانشگاه ها و مؤسسات تحقيقاتي كشور نياز دارند تا در اسرع وقت بتوانند به اطلاعات و چكيده اي از مدارك، يا در صورت لزوم به اصل آنها دسترسي حاصل نمايند.
هدف از اجراي اين طرح جمع آوري و سازماندهي اطلاعات مربوط به پروژه هاي تحقيقاتي و مدارك علمي آب در موضوعات زير است:
هيدرولوژي، صنايع آب آشاميدني، مديريت بهره برداري از آب، حقوق آب، آلودگي آب، توزيع آب، آبهاي زيرزميني، آبهاي سطحي، نزولات جوي، آلودگي دري، آبياري و زهكشي، كنترل سيلاب، كيفيت آب، طبقهبندي كيفيت آب، سدسازي و صنايع ذيربط، ارتباط خاك و آب، اقتصاد آب، آب و جمعيت، خاك شناسي، زمين شناسي و زلزله، ژئوفيزيك، ژئو تكنيك، استانداردهاي آب.
اطلاعات گردآوري شده پس از انجام كنترلهاي لازم به رايانه وارد ميشود و ميتوان از طريق نام نويسنده، نام سازمان، عنوان، توصيفگر، كليد واژه، نام سازمان يا اسامي افراد (چنانچه توصيفگر واقع شده باشند)، اسامي جغرافيايي، ناشر، منبع، سال و چكيده به بازيابي اطلاعات و در صورت لزوم به بازيابي اصل مدرك اقدام كرد.
مراحل انجام كار
ابتدا دانشگاه ها و مؤسسات تحقيقاتي كه در زمينه آب و موضوعات مورد قرارداد فعاليت تحقيقاتي داشتند شناسايي شدند و با توجه به يكي از اهداف مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران كه استاندارد كردن فعاليتهاي اطلاعرساني مركز براي وصل شدن به شبكه هاي اطلاعاتي جهاني است، بخش رايانه مركز با بهره گيري از دستورالعمل US MARC BIBLIOGRAPHIC FORMAT 1995 به طراحي كاربرگه ها اقدام نمود. تاكنون كاربرگه هاي مربوط به گزارشهاي تحقيقاتي، پايان نامه ه، مقالات سميناره، و مقالات مجلات تهيه شده و كار برگه مدارك استاندارد و نقشه در دست نهيه است. ابتدا كاربرگه ها به طور آزمايشي مورد استفاده قرار گرفتند و پس از رفع اشكالات و انطباق با وضعيت مدارك فارسي و انجام تصحيحات لازم، براي كار وسيع آماده شدند. مدارك گردآوري شده پس از آماده
سازي و شماره گذاري با استفاده از اصطلاحنامه هاي زير نمايه سازي شدند:
1.Thesaurus of water resources terms،
2.TEST (Thesaurus of Engineering and Scientific Terms)،
3.Ei Thesaurus،
4.SPINES Thesaurus،
5.Thesaurus of Law.
كليدواژه هاي انتخابي كه در اصطلاحنامه هاي مذكور موجود نبودند با فرهنگها و واژگان هاي زمين شناسي، فني و مهندسي، كشاورزي، محيط زيست، حقوق، جامعه شناسي و جز اينها كنترل شدند.
در اين بانك اطلاعاتي اصل مدارك به زبانهاي فارسي، انگليسي، فرانسه و آلماني و توصيفگرها به دو زبان فارسي و انگليسي است. مداركي كه داراي چكيده بودند، چكيده آنها عيناً به ماشين منتقل شدند.
اطلاعات منتقل شده به كاربرگه ها سپس با فرمت IRANMARC معين و استفاده از نرم افزار CDS/ISIS به ماشين داده شده است. در حال حاضر كارهاي اطلاعاتي مربوط به 7000 مدرك به اتمام رسيده و در پايان طرح، 10000 ركورد و اطلاع ذخيره و بازيابي ميشوند كه پس از انجام تصحيحات لازم و هماهنگي توصيفگرها و ايجاد ارتباط بين ارجاعات به چاپ مجموعه هاي 1000 تايي از اطلاعات آب اقدام ميشود.
نتايجي كه از اين بانك اطلاعاتي حاصل ميشود به قرار زير است:
1. امور آب وزارت نيرو، و كليه سازمانهاي پژوهشي و دانشگاه هاي كشور با استفاده از اين بانك اطلاعاتي ميتوانند از دوباره كاريهاي تحقيقاتي ممانعت به عمل آورند.
2. اطلاعات آن ميتواند مورد استفاده در برنامه ريزي آب كشور قرار گيرد و چنانچه كليه مدارك موجود گردآوري شوند و به زور برسند، ميتوان آنها را به مجموعه ها و زير مجموعه هاي موضوعي زير دسته بندي كرد:
الف – سدسازي: شامل بخشهاي مطالعات منابع آب و كنترل سيلابه، آناليز سازه هاي هيدروليك، سدهاي بتني، سدهاي خاكي، ژئوتكنيك، زمين شناسي؛
ب – آب و فاضلاب: شامل آبهاي سطحي، آبهاي زيرزميني، آبرساني،...؛
پ – آبياري و زهكشي: شامل بخشهاي آبياري و زهكشي، كشاورزي، سدهاي انحرافي؛
ت – حفاظت خاك و آب و آبخيزداري: شامل بهره برداري بهينه از منابع آب و خاك،...؛
ث – جنبه هاي مختلف زيستمحيطي آب: شامل بخشهاي محيط زيست انساني، محيط زيست طبيعي و ارزيابي اثرات زيست محيطي؛
ج – جمعيت: شامل مطالعات مربوط به جمعيت شهرها و روستاهاي كشور،...؛
چ – هواشناسي: شامل مطالعات مربوط به باران، برف، درجه حرارت محيط،...
در اينجا لازم ا ست به شرح مختصري درباره مدارك مربوط به موضوعات فوق اشاره شود.
الف – سدسازي
سدها ساختمانهاي عظيم بشر ساخت ميباشند كه به دليل پيچيدگي و دخالت پارامترهاي فيزيكي، ژئومكانيكي، هيدرولوژيكي، سازهاي، و فرسودگي مصالح به سرمايه گذاري سنگيني نياز دارند. بعلاوه، سدسازي نياز به تحقيقات قبلي، و پس از ساخت نيز به جهت نگهداري احتياج به بازرسي ادواري و مستمر فني دارد كه در تمام اين مراحل داشتن اطلاعات دقيق، صحيح و كامل مورد نياز است.
يكي از پارامترهايي كه در پروژه هاي سدسازي در ايران بايد به آن توجه داشت، سدهاي واقع در مناطقي است كه از سنگ
هاي انحلال پذير(3) بخصوص سنگ آهك تشكيل شدهاند و با توجه به پايداري و دوام پذيري اين گونه پروژه ها از ديدگاه اقتصادي و هزينه هاي گزافي كه دارند، عدم توجه به وضعيت زمينشناختي منطقه و ويژگيهاي فني و مهندسي مشكلاتي به بار خواهد آورد. بررسي زمين شناختي قسمتهاي جنوب و جنوب غربي (7)“ (8)“ (16) ايران نشان داده كه لايه هاي زمين را در اين مناطق سنگهاي كربنه تشكيل دادهاند كه موجب تشكيل مناطق كارستي شده است. داشتن اطلاعات و مدارك لازم در پروژهاي سدسازي بخصوص در اين مناطق كه 06/0 درصد مساحت كل كشور است از اولويت ويژه اي برخوردار است. به همين جهت در اين پروژه ها داشتن شناخت از وضعيت زمينشناختي، خواص فيزيكي، مكانيكي، شيميايي (17)، (24) سنگها از ضروريات است.
يكي ديگر از پارامترهاي مهم در پروژه هاي سدسازي، زلزله(26) است. با توجه به اين كه سرزمين ايران پوستهاي چين خورده است كه در آن شكستگيها و گسلهاي فراواني ديده ميشود، مدارك مربوط به مطالعات زمينشناختي و زلزله شناختي در تأسيسات آبي بخصوص سدها نقش مهمي را ايفا مينمايد؛ بخصوص كه زلزله ها از عوامل اصلي رسوبگذاري در پشت سدها(2) است. بعلاوه به عناويني از پايان نامه ها برخورد شد كه علل رسوبگذاري در پشت بعضي از سدهاي ايران (4)،(14)،(30) و نحوه رسوبزدايي (13)، (23) را مورد بررسي قرار داده بودند كه به مجموعه اين بانك افزوده شد.
از نظر جغرافيايي، نيمي از مساحت ايران مناطق كوهستاني، و حدوداً يك چهارم كل كشور داراي شيب بيش از 15 درجه است. اين وضعيت، وقوع زلزله هاي كوچك و بزرگ، همچنين وجود گسله ها و وقوع بارندگي در اين مناطق، پديدهاي را به وجود آورده است كه موجب حركت مواد در دامنه ها (زمين لغزش) (29) ميشود. بدين لحاظ كليه مدارك مؤسسه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله كه يكي از واحدهاي تابعه وزارت فرهنگ و آموزش عالي ميباشد و در سال 1368 تأسيس شده مورد بررس قرار گرفت و به گردآوري و آماده سازي مدارك آن اقدام شد.
در اين ارتباط از مجموعه هاي انتشاراتي مركز تحقيقات ساختمان و مسكن، اداره كل مسكن و شهرسازي، وزارت مسكن و شهرسازي، سازمان زمينشناسي و سازمان نقشهبرداري نيز در اين بانك اطلاعاتي استفاده شده است.
ب – آب و فاضلاب
در اين مبحث در بين پايان نامه ه، مقالات سميناره، گزارشهاي تحقيقاتي، و مقالات علمي مجلات به عناوين فراواني برخورد شد كه درباره آبهاي سطحي (رودخانه ها و چشمه ها و ...) آبهاي زيرزميني (شامل چاه ها و قناتها و ...) و نوسانات سطح اين آبها بود. همينطور وضعيت كيفي آب مشروب برخي از شهرها و روستاها بررسي شده بود. در مبحث فاضلاب به عناويني درباره چگونگي استفاده از فاضلابها (20)، بررسيهايي بر روي مقدار فلزات سنگين يا سموم حاصل از پساب و فاضلاب (28) صنايع و تغييراتي كه آنها بر خواص شيميايي آبهاي سطحي و زيرزميني (5)، (11)، (12) ايجاد مينمايند، يا عناويني كه در جهت بهبود كيفيت آب نوشته شدهاند برخورد شد. نتايج بسياري از بررسيها كاربردي است. به عنوان مثال موضوعي يكي از اين مدارك ”بررسي و مقايسه ميزان آب شستگي (Scour) اطراف آبشكن (Groin)هاي باز با استفاده از مدل هيدروليكي (19) است و پژوهشگر به اين نتيجه رسيده كه به منظور ممانعت از فرسايش سواحل ايران، استفاده از آبشكنهاي باز مناسبتر از نوع بسته آن است و تأكيد مينمايد كه اين سازه ها در ارتباط با فرسايش سواحل تاكنون در ايران طراحي و اجرا نشده است. با يك بررسي اجمالي از مدارك گردآوري شده در موضوع آب و فاضلاب، برناكامل بودن تحقيقات و اين كه اكثر تحقيقات انجام شده به صورت پراكنده بوده و بدون استفاده از نتايج آن رها شده
اند و به اين كه هيچ انسجام و هماهنگي بين آنها برقرار نيست پي مي بريم.
پ- آبياري و زهكشي
در مبحث آبياري,عناوين كار شده شامل تحقيقاتي است درباره روشهاي مختلف آبياري و مقايسه آنها با روشهاي آبياري سنتي (27) در ايران، چگونگي استفاده از آبهاي شور و لب شور (21)، ايجاد سدهاي مخزني براي تعديل شوري آب، بررسي علل شوري آب بعضي از رودخانه ه، و بررسي اثر رژيمهاي مختلف آبياري گياهان. در اين رابطه مقدار آب آبياري، راندمان مصرف آب و نياز آبي گياه (تبخير و تعريق حقيقي)، و ايجاد پتانسيل آب و خاك بررسي شده است. احداث شبكه هاي آبياري و زهكشي، و روشهاي مختلف استفاده از آب هاي شور در آبياري مورد مطالعه قرار گرفته است.
ت – حفاظت خاك، آب و آبخيزداري
در اين ارتباط مطالعات وسيعي در مؤسسه تحقيقات خاك و آب وزارت كشاورزي انجام شده و خاكهاي نقاط مختلف كشور به صورت اجمالي، تفصيلي و نيمه تفصيلي بررسي شده كه سعي گرديد كليه مطالعات مرتبط با موضوع آب و خاك در اين ارتباط با كنترل سيلاب و مهار آن، فرسايش خاك (22) و آب شستگي و همچنين مطالعات زمين شناختي در ارتباط با تغذيه مصنوعي، و استفاده از آبهاي شور كويرهاي ايران برخورد شد كه اين نوع مدارك نيز گردآوري شدند.
ث – جنبه هاي مختلف زيستي محيطي آب
در بين مدارك گردآوري شده، عناوين متعدد دال بر بررسي وضع بهداشتي آبهاي سطحي و زيرزميني است. بررسي غلظت تركيبات ازته، كلروره، آرسنيك و تركيبات سمي در آبهاي زيرزميني، و بررسيهايي درآبهاي زيرزميني، و بررسيهايي درباره آب رودخانه هاي مختلف ايران از نظر بهداشتي يا آب لولهكشي برخي از شهرهاي ايران از نظر فيزيكي، شيميايي، باكتريولوژيكي و انگلي (1) مشاهده شد.
مطالعاتي هم صورت گرفته كه نشاندهنده آلودگي آب چشمه هاي آب معدني و آب هاي گرم است كه اين دسته نيز گردآوري شدند. بررسي مقدماتي كليه اين مطالعات دال بر پراكنده و ناكامل بودن آنها است.
ج ـ جمعيت
آب و جمعيت لازم و ملزوم يكديگرند؛ بدين لحاظ در توسعه شهرها بررسي وضعيت جغرافيايي، ميزان آبهاي سطحي و زيرزميني، و جمعيت از اهميت ويژه اي برخوردار است. بدين جهت از ابتداي طرح، كليه بررسيهايي كه در اين باره انجام شده در مد نظر بوده و به گردآوري مدارك آن اقدام شده است. بدين لحاظ آب مورد نياز جمعيت شهره، واگذاري انشعاب، واگذاري اشتراك فاضلاب، لوله گذاري آب، لوله گذاري فاضلاب و فروش آب در اين مبحث مطرح است. بررسي هاي مربوط به كيفيت آب از نظر بهداشتي، فيزيكي، شيميايي، ميكروبي، انگلي و علل آلودگي، (18) همچنين بررسيهاي مربوط به مواد مورد نياز جمعيت در آب مصرفي، مانند يد و فلوئور (15)، (10) و روشهاي انداز هگيري و تنظيم مقدار اين عناصر مفيد گردآوري شده است.
چ- هواشناسي
واقع شدن ايران بر روي كمربند خشك جهاني موجب شده كه رژيمهاي بارندگي آن از ويژگي