ماليات بر ارزش افزوده و تاثير آن بر متغيرهاي كلان اقتصادي 24 ص
دسته بندي :
انسانی »
اقتصاد
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 20 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
مالیات بر ارزش افزود وآثار آن ................................................................................... & 1
ماليات بر ارزش افزوده و تاثير آن بر متغيرهاي كلان اقتصادي
1 - تاثير بر توزيع درآمد:
بسياري افراد تصور ميكنند ماليات بر ارزش افزوده موجب دريافت سهم بيشتري از افراد كم درآمد نسبت به افراد پردرآمد ميشود. اما براي تجزيه و تحليل دقيق تاثير ماليات بر ارزش افزوده بر توزيع درآمد، ميبايست ببينيم اين ماليات به چه صورتي اجرا ميشود (يعني نرخ آن براي كالاهاي مختلف چند درصد است و چه كالاهايي از آن مستثنا هستند). به علاوه، بايد ديد نحوه استفاده از درآمدهاي حاصله به چه صورت است؟ مثلا در بريتانيا ماليات بر ارزش افزوده بر اكثر كالاها 10درصد است و براي برخي كالاها نرخ صفر دارد (كالاهايي كه نرخ ماليات بر ارزش افزوده صفر دارند مشتمل بر مواد غذايي، اجاره مسكن، سوخت، انرژي و حملونقل مسافر است). نرخ ماليات بر ارزش افزوده براي برخي كالاهاي لوكس 25درصد و براي برخي كالاها
كه در سطح بينالمللي فروش بيشتري دارد كمتر از 10درصد ميباشد. تاثير اين مالياتبندي بر توزيع درآمد بستگي به اين دارد كه قيمت كالاها و خدمات چگونه نسبت به حذف يك ماليات و وضع ماليات بر روي كالاي ديگر واكنش نشان ميدهند. غالبا نميتوان تضمين كرد كه قيمتها با تغيير ماليات به همان نسبت تغيير كنند. نحوه استفاده از درآمد توسط دولت (به عنوان مثال اينكه آيا از درآمدها براي كاهش يا حذف ماليات بر درآمد، ماليات بر دارايي، يا افزايش مخارج دولت استفاده ميشود) ميتواند براي درك توزيع درآمد واقعي پس از تغيير ماليات به ما كمك كند. بهعلاوه
مالیات بر ارزش افزود وآثار آن ................................................................................... & 2
شرايط پولي كشور، رفتار قيمتها را تحتتاثير قرار ميدهد كه به نوبه خود، بر توزيع درآمد واقعي تاثيرگذار است.
2 - تاثير بر رشد اقتصادي:
سيستم مالياتي بايد به گونهاي باشد كه پتانسيل اقتصاد براي دستيابي به رشد اقتصادي بالاتر را تشويق كند يا حداقل آن را تضعيف ننمايد. حال بايد ديد پيامدهاي ماليات بر ارزش افزوده بر رشد اقتصادي چيست؟ براي پاسخ به اين سوال بايد بررسي شود كه آيا افراد نسبت به اجراي ماليات بر ارزش افزوده با (1) كاهش مصرف، (2) كاهش سرمايهگذاري يا (3) افزايش عرضه منابع مولد به بازار واكنش نشان ميدهند. عكسالعمل سوم به معني رشد اقتصادي است. اما براي تداوم آن ميبايست بين افزايش تقاضا و افزايش عرضه كالاها مطابقت وجود داشته باشد. كاهش در تقاضا كه منجر به انباشت كالاها در انبار ميشود، به كاهش توليد يا قيمت ميانجامد. عكسالعملهاي احتمالي (1)، (2) و (3) بستگي به اين دارد كه ماليات بر ارزش افزوده، نحوه استفاده از وجوه و شرايط پولي كشور، چگونه هزينه مصرف فعلي را نسبت به هزينه مصرف آينده و شرايطي را كه منتج به آن ميشود كه صاحبان منابع، منابع خود را نگهدارند يا به بازار عرضهكننده تحتتاثير قرار ميدهند. كاهش در هزينه مصرف آينده (نسبت به مصرف فعلي) در بسياري شرايط منجر به رشد توليد در اقتصاد ميشود.
3 - تاثير بر تراز پرداختها:
ماليات بر ارزش افزوده، نسبت به ساير مالياتها، براي تراز پرداختهاي كشورهاي عضو WTO از مزيت بيشتري برخوردار است. مقررات گات (توافق عمومي تعرفهها و تجارت) اين مزيت را ايجاد ميكند. گات اجازه كاهش در مالياتهاي غيرمستقيم، نظير ماليات بر ارزش افزوده يا ماليات بر فروش را براي صادرات ميدهد تا به اين وسيله قيمت كالا در مقصد صادرات، مشمول ماليات نباشد. اما اين اجازه را نميدهد كه مالياتهاي مستقيم نظير ماليات بر درآمد، از قيمت كالا كاسته
مالیات بر ارزش افزود وآثار آن ................................................................................... & 3
شود. بهعلاوه، گات اجازه وضع ماليات بر واردات معادل ماليات غيرمستقيم كشور واردكننده را ميدهد. اگر مالياتهاي مستقيم اثر مثبتي بر قيمت كالاها و خدمات داشته باشند، كه با حذف ماليات اين قيمت كاهش مييابد، استفاده از ماليات غيرمستقيم به جاي ماليات مستقيم، ميتواند در افزايش صادرات و كاهش واردات يك كشور موثر باشد (با فرض ثبات ساير عوامل موثر در تجارت خارجي). اين به دليل آن است كه در چارچوب ماليات بر ارزش افزوده، نسبت به وضعيتي كه ماليات مستقيم برقرار باشد، قيمت براي خارجيان جذاب تر خواهد بود.
تاثير طرح ماليات بر ارزش افزوده در صنعت خودرو
اجراي طرح ماليات بر ارزش افزوده كه از ابتداي مهرماه به مرحله اجرا گذاشته شد اين روزها تبديل به داغ ترين سوژه خبري كشور شده است، به طوري كه اجراي آن با واكنش بسياري از سوي توليدكنندگان و واردكنندگان خودرو همراه بوده است.
براساس قانون ماليات بر ارزش افزوده كه در حال حاضر تنها مشمول توليدكنندگان شده و اصناف از آن معاف هستند، واردكنندگان و توزيع كنندگان عمده كالاو خدمات مصرفي مكلف شده اند كه ضمن شناسايي سلسله مراتب تهيه و توزيع
مالیات بر ارزش افزود وآثار آن ................................................................................... & 4
كالاي خود، در فاكتور فروش از مصرف كننده نهايي نيز سه درصد ماليات را دريافت كنند.
اما اجراي اين طرح به دليل عدم شفاف سازي از سوي سازمان امور مالياتي از همان ابتدا با مشكلات بسياري همراه بود، اجراي يكباره اين طرح بدون اطلاع رساني و شفاف سازي موجب سردرگمي توليدكنندگان، واردكنندگان و مصرف كنندگان در تمام صنايع من جمله صنعت خودرو شده به طوري كه در حال حاضر و با وجود آغاز اجراي طرح، هنوز چگونگي اخذ ماليات از مصرف كنندگان خودرو و تاثير آن بر روي قيمت اين كالانامشخص است.
نامشخص بودن چگونگي اجراي طرح بهترين فرصت را براي دلالان بازار خودرو به وجود آورده و موجب شده كه از زمان آغاز اجراي طرح تاكنون، قيمت برخي محصولات در بازار 100 تا 150هزار تومان افزايش يابد كه اين امر در صورت عدم شفافيت طرح تداوم خواهد داشت.
علاوه بر افزايش قيمت خودرو در بازار و براساس تماس هاي تلفني برخي خريداران خودرو با روزنامه «دنياي اقتصاد» ظاهرا برخي خودروسازان اخذ عوارض سه درصدي ماليات بر ارزش افزوده را از متقاضيان آغاز كرده اند به طوري كه در فاكتورهاي اين دسته از خريداران مبلغي بابت ماليات بر ارزش افزوده قيد شده است، هرچند خودروسازان اين امر را تاييد نكرده و مدعي هستند كه هنوز قيمت خودرو را تغيير نداده اند، اما شواهد حكايت از آن دارد كه اخذ ماليات از سوي برخي خودروسازان آغاز و خريداران ملزم به پرداخت آن شده اند.
از سوي ديگر اجراي طرح ماليات بر ارزش افزوده با واكنش هاي بسياري از سوي توليدكنندگان مواجه شده به طوري كه برخي از خودروسازها همچون مديرعامل سايپا اجراي اين قانون را براي توليدكنندگان مثبت ارزيابي كرده و معتقد است كه با اجراي اين طرح توان نقدينگي بنگاه هاي توليدي افزايش مي يابد.